Trotse bruggenbouwer presenteert UtARK op Nederlandse Bruggendag

In het gebouw van Rijkswaterstaat aan de Griffioenlaan in Utrecht waren op 15 maart 2018 bruggenbouwers uit alle hoeken van het land te vinden; om inspiratie op te doen of om juist anderen te inspireren. De recent aangelegde spoorbrug UtARK over het Amsterdam-Rijnkanaal werd ook gepresenteerd. Thomas Langejan weet alles over de recent aangelegde spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

 

Trots kijkt hij uit over de stalen constructie. ,,Het is zo tastbaar’’, zegt Thomas Langejan van HSM. Hij was de projectingenieur van UtARK. ,,Je laat hiermee echt iets na.

 

In het weekend van 17 tot en met 19 november werd de brug op zijn plek gezet. Dat was een knap staaltje werk, omdat de metalen constructie 800 meter verderop in elkaar werd gezet en vervolgens tussen de twee al bestaande bruggen ‘geschoven’ werd. Met zogeheten SPMT’s (zware transportwagens) werd de constructie naar de plek gereden. ,,Voor zover ik weet is dat nog niet eerder gedaan. In Nederland was het sowieso de eerste keer’’, zegt Langejan. Via het dakterras van de bioscoop CineMec konden mensen het bouwspektakel bekijken.

 

Precisiewerkje

 

Er moest secuur gewerkt worden. Met uiterste precisie mocht de brug van opdrachtgever ProRail maar 20 centimeter van de al bestaande spoorbrug komen te liggen. Voor Langejan was dat echter geen enkel probleem; hij is al zijn hele leven in de ban van techniek. ,,Als de berekeningen en inschattingen perfect uitkomen, geeft dat wel een kick. Vooral met zo’n gigantisch project als dit.’’ Naast de bouw van het project was het weekend van de aanlegging voor Langejan nóg ingrijpender dan voor de meeste mensen die eraan meewerkten. ,,Mijn zoontje werd in hetzelfde weekend geboren. ,,Dat alles bij elkaar kwam was nogal hectisch, maar uiteindelijk is alles goedgekomen.’’ De brug moet vanaf april klaar zijn voor gebruik. Het idee is dat er vier in plaats van twee spoorverbindingen over het Amsterdam-Rijnkanaal komen te liggen. De oude spoorbrug ernaast gaat eerst nog een tijd dicht, omdat die aan onderhoud toe is.

 

Bron: AD Online – 15 maart 2018 - Bram Megens

Foto: Marnix Schmidt

 

 

Back to overview

HSM Steel Structures - Spoorbrug UtARK (ProRail) @ Marnix Schmidt